“Saules aptieka” gatava gripas sezonai

Posted in: Veselība
“Saules aptieka” gatava gripas sezonai
01.10.2019
“Saules aptieka” ir gatava gripas sezonai – saņemtas gripas vakcīnas, klientiem ir iespēja tās iegādāties un pēc tam vakcinēties “Saules veselības centrā”, kas atrodas turpat blakus “Saules aptiekai”. Rudens sākums ir piemērotākais laiks vakcinēties pret gripu.

Visiem zināms, ka gripa ir Latvijā raksturīga akūta vīrusu infekcijas slimība. Tā izplatās no cilvēka uz cilvēku sīku pilienu veidā, kad cilvēks runā, klepo vai šķauda. Gripas vīruss izplatās ļoti strauji un cilvēku uzņēmība pret to ir ļoti liela. Vīruss izraisa gan vieglu, gan arī smagu saslimšanu ar komplikācijām, kas var beigties pat ar nāvi. Gripa smagāk noris maziem bērniem un cilvēkiem pēc 60 – 65 gadiem, kā arī pacientiem ar hroniskām saslimšanām.

Gripas simptomi – paaugstināta temperatūra – bieži virs 38⁰C, sauss klepus, stipras galvassāpes, drudzis, sauss klepus, nespēks, aizlikts deguns vai iesnas, kā arī muskuļu sāpes.

Lai stiprinātu organismu, ikdienā nepieciešams dzert pietiekami daudz šķidruma, lietot pilnvērtīgu uzturu ar svaigiem augļiem un dārzeņiem, pavadīt laiku svaigā gaisā un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem, tāpat būtiski atvēlēt pietiekamu laiku fiziskām aktivitātēm un veltīt atbilstošu laiku miegam un atpūtai.

Taču vissvarīgākā gripas profilakse ir ikgadēja vakcinācija.

Gripas vakcīna tiek gatavotas no diviem biežākajiem A tipa gripas vīrusa apakštipiem un esošā ikgadējā B tipa gripas vīrusa apakštipiem. Imunitāte pēc vakcinācijas izveidojas septiņu līdz desmit dienu laikā. Tomēr gripas uzliesmojuma laikā arī var vakcinēties, jo tas, saslimšanas gadījumā, ļauj gripu izslimot vieglākā formā un nerada komplikācijas pēc pārslimotas gripas.

Vairāk par gripu un informāciju par to, kam pienākas valsts kompensēta gripas vakcīna 50% un 100% apmērā uzzini Slimību profilakses un kontroles centra infografikā: