„Saules aptiekās” iespējams iegādāties vakcīnas pret ērču encefalītu

Posted in: Veselība
„Saules aptiekās” iespējams iegādāties vakcīnas pret ērču encefalītu
22.04.2020
Laikā, kad tuvojas pirmās patiesi siltās pavasara dienas, no siltās ziemas jau tā visai trauslā miega ir pamodušās arī ērces, līdz ar to ir laiks pārliecināties, vai nav nepieciešama vakcīna pret ērču encefalītu. “Saules aptiekās” ir pieejamas vakcīnas pret ērču encefalītu gan pieaugušajiem, gan arī bērniem.

Ērces var pārnēsāt divas galvenās slimības: encefalītu – meningīta izraisītāju un boreliozes infekciju jeb Laima slimību.

Vakcinācija pasargā no saslimšanas ar encefalītu. Jāvakcinējas trīs reizes ar noteiktiem intervāliem. Aizsardzību pret encefalītu izveidojas jau pēc otrās potes, kuru izdara 1-3 mēnešus pēc pirmās. Ātrākam rezultātam otro poti iespējams veikt jau pēc divām nedēļām. Lai aizsardzību nostiprinātu, ir jāveic trešā pote pēc 5-12 mēnešiem, savukārt bērniem līdz 16 gadu vecumam pēc 9-12 mēnešiem. Ik pēc trīs gadiem jāveic revakcinācija.

Lai noskaidrotu, vai Jums nepieciešama vakcinācija vai revakcinācija, sazinieties ar savu ģimenes ārstu. Vakcīnas var iegādāties tikai pret ārsta izsniegtu recepti un vakcinācija ir jāveic medicīnas iestādē.

Pret Laima slimību nav vakcīnas, tāpēc, dodoties dabā, veiciet piesardzības pasākumus, lai izvairītos no kontakta ar ērcēm, kā arī pēc tam rūpīgi novērojiet savu veselības stāvokli. Izplatītākais simptoms, kas raksturo inficēšanos ar Laima slimību, ir apaļi ādas apsārtumi 3-4 cm diametrā, kas parādās ērces piesūkšanās vietā 1 līdz 4 nedēļu laikā no ērces piesūkšanās. Ja konstatējat šāda veida apsārtumu, nekavējoties vērsieties pie ārsta.

Dodoties dabā, esiet piesardzīgi un rūpīgi izturieties pret savu veselību!
Citi raksti
ērce
04.04.2019
Posted in: Veselība
Pasargā sevi no ērcēm

Ērces var pārnēsāt divas galvenās slimības: encefalītu – meningīta izraisītāju un boreliozes infekciju jeb Laima slimību. Vakcinācija mūs pasargā no saslimšanas ar encefalītu. Jāvakcinējas trīs reizes ar noteiktiem intervāliem.