“Saules aptiekās” pieejama vakcīna pret pneimokoku infekciju

Posted in: Veselība
“Saules aptiekās” pieejama vakcīna pret pneimokoku infekciju
22.04.2020
“Saules aptiekās” pieejama vakcīna pret pneimokoku infekciju. Pneimokoku infekciju izraisa baktērija Streptococcus pneumoniae jeb pneimokoks, kas organismā iekļūst caur elpceļiem. Infektologi norāda, ka pneimokoku vakcīna tāpat kā gripas vakcīna ir iesakāma daļai pacientu, kas saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 gadījumā varētu palīdzēt pārvarēt bakteriālas komplikācijas, ja tādas rodas.

Kā skaidrots Slimību kontroles un profilakses centra informācijā – pneimokoki var izraisīt gan salīdzinoši vieglas saslimšanas, gan ļoti smagas saslimšanas, kuru rezultātā var iestāties nāve. Pneimokoki no cilvēka uz cilvēku izplatās cieša kontakta ceļā gan ar gļotādu sekrētiem, gan gaisa pilienu ceļā. Saslimt iespējams, kontaktējoties ar cilvēkiem, kuri ir slimi ar pneimokoku infekciju un cilvēkiem, kuri ir baktērijas nēsātāji, bet kuriem nav slimības simptomu.

Ar pneimokoku infekciju iespējams saslimt jebkurā vecumā, bet visaugstākajam riskam saslimt ir pakļauti bērni līdz 2 gadu vecumam un pieaugušie pēc 65 gadu vecuma. Cilvēks var būt uzņēmīgāks pret pneimokoku infekciju, ja slimo ar gripu, hronisku plaušu slimību, ir smēķētājs vai slimo ar kādu citu hronisku saslimšanu.

Viena no pneimokoku visbiežāk izraisītajām slimībām ir pneimonija, kas bieži seko pēc vīrusu izraisītas saslimšanas, tā sākas pēkšņi un galvenie simptomi ir: produktīvs klepus, drudzis un sāpes krūtīs.

Slimību kontroles un profilakses centrs norādījis, ka vakcinācija pret pneimokoku infekciju ir visefektīvākā aizsardzība, un tā sastāv no 3 potēm. Lai gan vakcinācija nepasargā no saslimšanas ar pneimokoku infekciju, taču inficēšanās gadījumā vakcinācija palīdz to pārslimot vieglākā formā.

Vakcinēties īpaši ieteicams:

  • bērniem līdz 2 gadu vecumam;
  •  
  • cilvēkiem, kuri ir sasnieguši 65 gadu vecumu;
  • pieaugušajiem un bērniem, kuri pieder riska grupai (slimo ar hroniskām elpceļu un sirds – asinsvadu slimībām, nieru un asins slimībām, vielmaiņas traucējumiem, kuriem ir novājināta imunitāte, centrālās nervu sistēmas saslimšanas);
  • cilvēkiem, kuriem ir cieša saskare ar pneimokoku infekcijas izraisītu saslimšanu slimniekiem (piemēram, medicīnas darbiniekiem, sociālās aprūpes centru darbiniekiem);
  • smēķētājiem; ja iepriekš ir pārslimota kāda pneimokoku izraisīta saslimšana.

  • Lai noskaidrotu, vai Jums vai kādam no Jūsu ģimenes locekļiem nepieciešama vakcīna pret pneimokoku infekciju, sazinieties ar Jūsu ģimenes ārstu vai hroniskas saslimšanas gadījumā ar ārstējošo ārstu.